Bakan Tekin: 4 yeni okul modelini hayata geçireceğiz

Türkiye’yi kalkınma hedeflerine taşıyabilen bir eğitimi geniş perspektiften ve farklı bakış açılarıyla ele almak amacıyla Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen ‘Geleceğimiz için Eğitimi Birlikte Konuşmak’ adlı konferansta konuşan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, “Türkiye’nin her bölgesinde mesleki ve teknik eğitim mezunlarının istihdamını kolaylaştırmak için ‘bölge’, ‘ihtisas’, ‘sektör içi’ ve ‘sektöre entegre’ olmak üzere 4 yeni okul modelini hayata geçireceğiz. Bunlar dışında da sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını giderecek her türlü öneriye de açık olduğumuzu açıkça ifade etmek isterim” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2024 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2024 16:12

TÜSİAD’dan Eğitim Konferansı: “Geleceğimiz İçin Eğitimi Birlikte Konuşmak”

TÜSİAD, “Geleceğimiz İçin Eğitimi Birlikte Konuşmak” başlıklı etkinlik düzenledi. Etkinlikte, “Yapay Zeka Çağına Doğru Herkes İçin Nitelikli Eğitim”, “İş Dünyası Gözünden Eğitimden Beklentiler”, “Değişen Dünyada Eğitim: Öğrenci Yetkinliği ve Öğretmenlerin Rolü”, “Eğitim ve Gelecek: İş Dünyasının ve Gençlerin İhtiyaçları”, “Cumhuriyet Tarihi Çerçevesinden Türkiye’de Eğitim ve Bilim”, “Genç Beyinler: Eğitimden İstihdama Göç Dinamikleri” ve “Kalkınmanın Kilit Taşı: Eğitim” başlıklı oturumlar gerçekleştirildi.

Etkinlikte, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan protokol konuşmalarını yaptı. Eğitim, akademi ve iş dünyasından konuşmacıların katıldığı etkinlikte, Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cem Boyner, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sosyal Kalkınma Yuvarlak Masası Başkanı Yılmaz Yılmaz, Sabancı Üniversitesi Emeritus Öğretim Üyesi ve Eğitim Reformu Girişimi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Alpar ve New York Üniversitesi (NYU) Kültür ve İnsan Gelişimi Fakültesi Uygulamalı Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Şirin konuşmacı olarak yer aldı.

Bakan Tekin, konuşmasında, “Bu konferansın başlığında geçen ‘geleceğimiz’ ve ‘birlikte’ kelimelerine vurgu yaparak eğitim politikalarımızın amacını ve politika belirleme süreçlerimizi özetlemek istiyorum. Cumhuriyetimizin ikinci asrına tekabül eden 21. yüzyılda ülkemiz için bir maarif çağının başlayacağına inanıyoruz. Yakın zamanda kamuoyuyla paylaştığımız Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, bu inancın bir ürünü olarak görülebilir. Yeni müfredatımız, öğretmen, öğrenci, akademisyen ve eğitim alanındaki diğer tüm paydaşların katkılarıyla şekillenen uzun soluklu bir sürecin sonucunda ortaya çıkmıştır” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Tekin’den Yeni Müfredat ve Mesleki Eğitim Açıklamaları

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, yeni müfredat hakkında önemli bilgiler verdi. Tekin, yeni müfredatın, kolektif bir emeğin ürünü olarak hem mevcut ihtiyaçları karşılamak hem de gelecekteki eğitim gereksinimlerini karşılayacak şekilde tasarlandığını belirtti. Yeni müfredatın esnek ve dinamik bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Tekin, bu yapının pedagojik açıdan tamamlanmış değil, ihtiyaç duyulan her aşamada güncellenebilecek bir çerçeve olduğunu vurguladı. Müfredatın temelinde insan kavramının yer aldığını belirten Tekin, bireylerin ilgi ve kabiliyetlerine göre esnek ve özgür öğrenme ortamlarının oluşturulmasının hedeflendiğini söyledi. Ayrıca, eğitim alanının öğrencilerin özgür düşünme yeteneklerini geliştirecek şekilde düzenlendiğini, öğretmen-öğrenci ilişkisini hiyerarşinin ötesine taşıdıklarını ve öğrenci tarafından yönlendirilen öğrenmenin ön plana çıkarıldığını ekledi.

Tekin, mesleki ve teknik eğitimin güçlendirilmesine yönelik yeni yaklaşımlar hakkında da bilgi verdi. 28 Şubat sürecinin mesleki eğitimde yarattığı derin tahribatların izlerini yok etmek için önemli adımlar atıldığını belirten Tekin, 2014 yılından itibaren sektörel işbirlikleri ve işbaşı eğitimleri gibi önlemler alındığını söyledi. 2023 yazında her ilde sektör temsilcileri ve meslek örgütleri ile bir araya gelinerek aksayan sorunların tespit edildiğini ve yeni modeller ile mevzuat düzenlemeleri yapıldığını ifade etti. Bu adımlar sonucunda mesleki eğitim alan öğrenci oranının geçen yıla göre yüzde 15 arttığını belirten Tekin, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı için yayımlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi'nin de önemli bir adım olduğunu sözlerine ekledi. Bu belge, “Herkesin Bir Mesleği Olmalı” felsefesi üzerine inşa edilmiş olup, üretim sektörüne nitelikli eleman teminini amaçlayan yeni uygulamaları içermektedir. 

4 YENİ OKUL MODELİ HAYATA GEÇİRİLECEK

Bu yıl hayata geçirecekleri bir diğer uygulamadan bahseden Bakan Tekin, “Türkiye’nin her bölgesinde mesleki ve teknik eğitim mezunlarının istihdamını kolaylaştırmak için ‘bölge’, ‘ihtisas’, ‘sektör içi’ ve ‘sektöre entegre’ olmak üzere 4 yeni okul modelini hayata geçireceğiz. Ve bu uygulamayı sizlerin desteğiyle yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Bu okul modellerinin temel dinamikleri sektörel iş birliklerini gerektirmektedir. Bu kapsamda okullarımızda ayrıca ‘Ahilik Kültürü ve 14 Girişimcilik’ dersini de okutacağız. Bunlar dışında da sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını giderecek her türlü öneriye de açık olduğumuzu açıkça ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı.

TURAN: DÜNYA EKONOMİSİNDEN DAHA FAZLA PAY ALABİLMEMİZ GEREKİYOR

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ise konuşmasında şunlara değindi:

“Eğitim, ülkemizi geleceğe taşıyacak genç nesillerin potansiyeline yapılan en önemli yatırımdır. Nitelikli ve herkes için erişilebilir bir eğitimin önemini uzun yıllardır vurguluyoruz. Okul öncesinden temel eğitime, mesleki eğitimden yükseköğretime ve yaşam boyu öğrenmeye kadar, eğitimin her aşamasını bu anlayışla güçlendirmeliyiz. Tüm dünyada paradigmalar değişirken, eğitimi de bu değişimlerden bağımsız düşünemeyiz. Dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm ve demografik dönüşümün birlikte yaşandığı bir zamandayız. Araştırmalar da bu dönüşümlerin etkilerine dikkat çekiyor. Örneğin, Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘İşlerin Geleceği’ raporuna göre, sadece 5 yıl sonra bile, bambaşka mesleklerden ve becerilerden konuşuyor olacağız. Bugün okula başlayan çocukları, mezun olduklarında bambaşka bir dünya Küresel rekabet için, daha yüksek teknolojili ve katma değerli alanlarda dünya ekonomisinden daha fazla pay alabilmemiz gerekiyor.”