Prof. Dr. Şahin, sigara içmenin mesane kanseri riskini dört kat artırdığını söyledi ve elektronik sigaranın da riski artırabileceğini belirtti. Sigara kullanımının yanı sıra boya, tekstil, kimya sektörlerinde çalışanlar ve radyasyon tedavisi gören kişilerde de mesane kanseri riskinin artabileceğini vurguladı. Ayrıca, aşırı yağlı ve fast food yiyeceklerin tüketiminin risk faktörü oluşturduğunu ifade etti.
Belirtiler ve Tanı
Mesane kanserinin en yaygın belirtisinin idrarda kan görülmesi olduğunu belirten Şahin, bu tür durumların basit bir enfeksiyondan kaynaklanabileceği gibi kanser belirtisi de olabileceğini söyledi. İdrarında kan gören hastaların bir üroloji uzmanına başvurması gerektiğini vurguladı.
Tanı ve Tedavi Yöntemleri
Prof. Dr. Şahin, mesane kanserinin tanısında ultrasonografi, MR ve BT gibi görüntüleme tekniklerinin kullanıldığını, ancak kesin tanının patolojik inceleme ile konulduğunu belirtti. Endoskopik inceleme olan sistoskopinin mesane tümörlerini doğrudan görmeye imkan sağladığını ve fleksibl sistoskopi cihazları sayesinde hastaların anestezi almadan acısız bir şekilde muayene edilebildiğini ifade etti.
Mesane kanserinin tedavisinde cerrahi müdahalenin önemine değinen Şahin, TUR (transüretral rezeksiyon) adı verilen ameliyatla mesanedeki tümörlerin endoskopik olarak tedavi edilebileceğini, ileri evrelerde ise mesanenin tamamen alınması gerekebileceğini belirtti. Yeni bir mesane ince bağırsaktan yapılabilir ve hastanın yaşam kalitesini artırabilir. Ayrıca, robotik cerrahinin radikal sistektomi ameliyatlarında başarıyla kullanıldığını, bu yöntemin hastaların daha hızlı iyileşmelerini sağladığını söyledi. Erken teşhis ve düzenli takiplerin hastaların yaşam süresini uzatabileceğini ifade etti.